srijeda, srpnja 04, 2007

Eliksir mladosti

GOTU KOLA (Cantella asiatica)
Stara narodna poslovica Sinhaleza kaže: “2 lista gotu kole dnevno, držat će starost podalje” (Two leaves a day will keep old age away). Radi se o vrsti puzavice koja je stoljećima poznata u tradicionalnoj medicini kao uspješno sredstvo za stimuliranje mozga (brain-boosting herb). Istovremeno, to je kineska ljekovita biljka koju je proslavio legendarni prirodnjak LiChing Yun. Za njega postoji vjerovanje da je upravo zbog gotu kole “proslavio” 256 rođendana”..Među domorocima Shri Lanke vjeruje se da slonovi žive dugo i dobro pamte zahvaljujući ljubavi prema gotu koli.
Ova biljka je vrlo rasprostranjena u tropskim i močvarnim područjima, uključujući dijelove Indije, Pakistana, Šri Lanke, Madagaskara i Južne Afrike, a može se naći i u istočnoj Evropi. U medicinske svrhe se koriste korijen i listovi.
Gotu Kola se koristi u slučajevima kronične venske insuficijencije, proširenih vena, manjih povreda, zacjeljivanja rana koje sporo zarastaju, manjih opekotina , kožnih čireva, ožiljaka i za otklanjanje mnogih kožnih problema i oboljenja itd. Glavni aktivni sastojci ove biljke su saponini koji dobro utiču na kolagen (materijal od koga se pravi vezivno tkivo), tako što inhibiraju njegovu proizvodnju u hiper aktivnim tkivima rana i ožiljaka. Brojne studije pokazuju da je ekstrakt Gotu Kole vrlo efikasan u liječenju inficiranih rana (ukoliko nisu stigle do kostiju). Ova biljka sadrži nekoliko glikozida koji imaju antiinflamatorno i zacjeljujuće djelovanje. Gotu kola odlično djeluje na razne stadije razvoja tkiva, uključujući keratinizaciju (proces obnavljanja kože nakon čireva i upala). Azijatikozidi stimuliraju formiranje lipida i proteina koji su neophodni za zdravu kožu. Zbog svojih aktivnih konstituenti gotu kola ima značajne rezultate u zacjeljivanju rana, regeneraciji vezivnog tkiva, krvnih i limfnih sudova i mukoznih membrana.
Koristi se kod mnogih sistemskih bolesti, kao što su poremećaji živčanog sistema, srčana oboljenja, visok krvni pritisak, reumatizam, groznica itd. Također se koristi pri zadržavanju vode, promuklosti i bronhitisu.
Ova biljka ima reputaciju i kao odličan stimulans mentalnih aktivnosti. To je biljka od vitalnog značaja i u tradicionalnoj indijskoj medicini uspješno se koristi da ojača bijelu i sivu moždanu masu. Stimulira učenje, pamćenje i mentalnu svježinu, ublažava uznemirenost i u većim dozama djeluju kao sedativ.
Napomena: U kineskoj medicini se zove još i “fontanom mladosti” i smatra se da produžava život. Gotu Kola se vjekovima koristi kao energetski tonik i kao vrlo jak afrodizijak.
Djelatna tvar:
Kao što se može očekivati, ova biljka sadrži triterpenoidne tvari - aziatikozide, koje imaju antistresno i anti-aksiozno djelovanje. Ako se uzme u obzir da su te tvari uključene u prijenos živčanih impulsa u kori mozga, onda je jasno da dolazi i do intenziviranja brojnih drugih funkcija
Kako djeluje:
Gotu kola izaziva brži protok krvi, bolju oksigenaciju tkiva i organa, što je zapravo vrlo slično djelovanju ginko biloba ili kombinaciji ginko i kofein, dakle stimulativno. Ali, gotu kola nema kofeina ni guaranina pa dakle ne djeluje na takav način, i ima puno širi spektar djelovanja.
Najveći dio objavljenih radova suglasan je da gotu kola djeluje tako što izaziva porast šećera u krvi, a poznato je da cijeli niz problema (umor, glavobolja, loše raspoloženje) nastaju kao posljedica hipoglikemije. Najveći zagovornik ove teze je dr. John Heineman autor “Enciklopedije lijekova protiv starenja” (Encyclopedia of Anti-Aging Remedies). Postoji još jedan važan čimbenik; gotu kola je dobar izvor vitamina B-kompleksa, a poznato je da ovi sudjeluju u mehanizmu konverzije hrane u energiju.
Vjerovanje da nema boljeg sredstva za brzo zarastanje rana, moglo bi naći svoj rezon u boljoj prokrvljenosti i povišenoj razini šećera u krvi. Domoroci Shri Lanke tvrde da ozlijeđene životinje svoje rane vidaju gotu kolom. Insuficijencija vena i varikozne vene, tretiraju se u narodnoj medicini ovom biljkom.
Tradicionalno se koristi u svrhu pročišćavanja (detoksifikacije) krvi, kao tonik (sredstvo za opće jačanje organizma, uključujući povećanje prirodnog tonusa mišića) i diuretik. Opće prihvaćeno je njeno djelovanje u liječenju bolesti kože, krvi i živčanog sistema. Gotu kola je dobra za povećanje inteligencije, pomaže u transformaciji seksualnih fluida , pomaže pravilnom toku energije između desne i lijeve strane mozga. Na Dalekom Istoku se koristi(la) protiv gube i tuberkuloze. I u homeopatiji se koristi protiv gube i TBC-a, protiv sifilisa, psorijaze, cervicitisa, vaginitisa i protiv plikova. Farmaceutske firme na Zapadu je preporučuju protiv živčanih poremećaja, reumatizma, groznice/vrućice i za spuštanje povišenog krvnog pritiska. Do neke mjere djeluje protiv umora i u tu svrhu se često kombinira sa ginsengom. U kombinaciji sa ginkom, koji poboljšava cirkulaciju (posebno u mozgu, organu za kojeg je dokazano da u ljudskom organizmu troši najviše kisika i glukoze), koristi se protiv Alzeheimerove bolesti i bolesti demencija (staračka senilnost, zaboravnost...) općenito, poboljšana cirkulacija krvi u mozgu osigurava bolji metabolizam u mozgu pa povećava njegove performanse. Povećana je mentalna energija i jasnoća, koncentracija i memorija. Djelovanjem na neurotransmitere, poboljšava se strujanje živčanih (elektrokemijskih) impulsa. Gotu kola poboljšava cirkulaciju i u mozgu i u nogama (pa nećete više imati "teške" noge, edeme, proširene vene i sl.), tj. u cijelom tijelu. U tom smislu, djeluje slično Ginku, ali ima puno širi spektar djelovanja od ginka. Gotu kola se primjenjuje kod mnogih tipova rana, da bi pospješila zacjeljenje i smanjila veličinu ožiljaka koji se formira nakon zarastanja. Gotu kola se također koristi u terapiji gripe (influence), lupusa eritematozusa, elefantijaze, raka uterusa, bolesti jetre (kao što su ciroza i žutica odn. hepatitis), atrofije mišica; dobra je za iscjeljivanje lezija oka te za pojačanje rasta kose, protiv čira na želucu i bolesti grla.
Gotu kola je bez premca u revitaliziranju živaca i stanica mozga. Također se koristi za jačanje imunološkog sustava, omogućujući tijelu bolju obranu protiv štetnih faktora koji bi inače ugrozili/narušili zdravlje. Zapaženo je i njeno djelovanje na nadbubrežne (adrenalne) žlijezde koje se sastoje iz različitih slojeva i svaki od njih (uključujući i srž tih žlijezda) luči niz hormona koji su od ogromne važnosti za sve funkcije tijela. Gotu kola jača te žlijezde i to je jedan od argumenata kojim bi mogli objasniti činjenicu da poboljšava izdržljivost i povećava energetski nivo kod onih koji je konzumiraju. Isto tako treba istaknuti da korištenje gotu kole olakšava depresivno emotivno stanje i poboljšava probavu. Gotu kola unapređuje relaksaciju i sklad, harmoniju. To što je gotu kola tonik koji jača žlijezde i djeluje psihostimulativno, ne znaci da ona sadrži kofein i srodne štetne tvari. Gotu kola nema nikakve veze sa tzv. kola-orasima (Kola-nut) jer ne sadrži nimalo kofeina ni sličnih tvari. Gotu kola se može uzimati sama za sebe ili u kombinaciji sa biljkama kao što su Uncaria tomentosa, Yucca, Sarsaparilla (Smilax off.), Ginseng (Eleutherococcus senticosus, Panax ginseng), Fo - Ti (Polygonum multiflorum), Saw Palmetto (seremoa repens - sabla), Licorice (Glychyrrhiza glabra/uralensis), Kelp (Laminaria, Macrocystis, Ascophyllum), Cayenne pepper(Capsicum annum/frutescens), također sa korijenom biljke Ashwagandha (Withania somnifera), korenom biljke Stillingia sylvatica, alfalfom, te sa već spomenutim ginkom kao i sa raznim drugim biljkama. Studente će možda najviše zanimati činjenica da gotu kola poboljšava pamćenje dok će svi pod stresom osjetiti njeno anti stresno djelovanje. Spomenimo i to da djeluje protiv kongestije te da se kod problema sa sinusima preporučuje navečer.
Uz sve to, Gotu kola spada u najjače antioksidante, te je sa tim svojstvom odlična preventiva protiv raka.
Doziranje i sporedni učinci:
Dnevno uzimamo jednu do tri kapsule. Postoji naime jača i slabija varijanta preparata od kojih ova prva u pravilu dolazi u kapsulama. Gotu kola je potpuno netoksična ali kod povećanih doza može izazvati budno stanje koje je slično jakom kofeinskom djelovanju. Gotu kola se ne preporuča trudnicama.
Za daljnje informacije: shanti@net4u.hr

2 komentara:

Anonimno kaže...

Gdje se može nabaviti cantella asiatica.
tnx

Shanti kaže...

Za sva pitanja možete nazvati 091 569 8803