srijeda, srpnja 04, 2007

Za dug život bez bolesti


Petostruko Čišćenje-(Panchakarma)

Ayurveda je klasična indijska medicina, stara tisuće godina, koja se još danas koristi u Indiji u skoro neizmijenjenom obliku. Prevedeno, Ayur-veda je Znanost o životu, a cilj joj je, na prvom mjestu, kako održati zdravlje i kako ga vratiti ako je narušeno." Pet čišćenja" je jedan dio ayurvede, koji se bavi uklanjanjem toksina iz tijela, i eliminacijom stresa, metodama koje dovode živčani sistem u stanje dubokog odmora.
Definicija zdravlja po ayurvedi glasi; "zdrav je onaj čije su tjelesne i duševne funkcije u potpunoj ravnoteži".
Tako je to cjelovita metoda, koja polazi od toga da su stanja duha i tijela neodvojiva, i da kod liječenja ili preventive, moramo posvetiti pažnju i jednoj i drugoj strani.
U "Pet čišćenja", koriste se razni načini da bi se uklonile nečistoće.
1. Prožimanje masnoćama (SNEHANA)- prvi dio tretmana, pred-kura.
Snehana znači ulje ili masnoća. Primjenjuje se na samom početku, a ustvari je pripremanje organizma za glavni dio tretmana. Traje 2-5 dana u kojima se oralno, svakog jutra uzima tzv. ghi (posebnim metodama pročišćen maslac) koji ima svojstvo da uđe u stanice tijela i ota pa toksine. U te dane, prehrana je vrlo lagana i bez masnoća, a doručak se obavezno preskače. Pola sata nakon uzimanja ghi-a, i tijekom cijelog dana preporuča se pijenje prokuhane tople vode, i to do 2,5 l dnevno.

2. Odstranjivanje toksina iz probavnog sustava (VIRECHANA)- prva faza čišćenja

Nakon zadnjeg dana prožimanja masnoćama, slijedi tzv. virečana. Sada su se nečistoće koje su otopljene pijenjem ghi-a, velikim dijelom sakupile u probavnom sustavu, a virečana je postupak uklanjanja tih nečistoća Postupak je vrlo jednostavan. Nakon ustajanja uzme se točno određena količina sredstva za čišćenje (ricinus). Taj dan se obavezno preskače doručak i ručak, a za večeru se uzima peja. Broj pražnjenja crijeva kreće se od 1-12 puta, a od 3 pražnjenja na dalje smatra se zadovoljavajućim. To može prilično dehidrirati pacijenta, pa se i za taj dan preporuča pijenje vruće vode. Zatim, ako je moguće, slijedeći dan je dan odmora, a zatim počinje slijedeći postupak.
Drugi, glavni dio tretmana, u kojem se svakodnevno dobiva jedna masaža, određena prema tipu pacijenta. Masaže traju od 50-90min, a svrha im je, osim potpune opuštenosti, da tijelo prožmu uljem, da bi se otrovi topivi u uljima, što više pokrenuli i usmjerili prema izlazima iz tijela.

Masaže su slijedeće:

Lagana masaža -(Abhyanga) - Masaža cijelog tijela, uljem koje je oplemenjeno ljekovitim travama. Uravnotežuje sve tri doshe. Vodi u duboku relaksaciju.

Čvrsta masaža-(Višeš) - Nešto čvršća od prethodne, sa uljem. Njome se toksini usmjeravaju prema izlazima iz tijela.

Obnavljajuća masaža-(Udvartana) - „piling“ masaža koja skida stari, gornji sloj kože, radi se sa pastom od ulja, trava i žitarica.

Kraljevska masaža-(Pizzichili)- „kupanje u vrućem ulju“(do 48°C), kod koje se koristi
oko 7litara ulja. Ta je masaža kombinacija lagane masaže i tretmana znojenjem. U ulju koje ostane nakon te masaže, analizom su dokazani teški metali (živa, olovo i sl. ) koji su se izlučili iz tijela, tako da je dokazano da se tom masažom odstranjuju i ti toksini, iako vlada mišljenje da oni, kad se jednom natalože u tkivima, ne izlaze iz tijela.

Od nabrojenih masaža, dnevno se primjenjuje jedna, nakon čega slijedi:

Potpuno opuštanje-(SHIRODARA)

Tretman za umirenje živčanog sistema, vrlo djelotvoran kod uklanjanja stresa, nesanice, migrena, glavobolja, psihoza. Ima jako pozitivan utjecaj na žlijezde sa unutarnjim izlučivanjem.
Postupak: tanki mlaz ulja određene temperature teče na ćelo, vođen rukom terapeuta.
Umjesto ovog postupka, zavisno od potreba pacijenta, može se provesti:

3. Eliminacija toksina toplinom-(SWEDANA)

Pod tim imenom misli se na postupke, kod kojih se primjenom povišene temperature određenih medija izaziva znojenje pacijenta. Swedana može biti potaknuta parom biljnih mješavina, toplim zrakom, ili se znojenje izaziva zagrijanim uljem. Svrha joj je da povišenom temperaturom pomogne tijelu da se što prije i što lakše oslobodi od toksina.
Jedan od najboljih i najefikasnijih načina swedane je, gore spomenuta kraljevska masaža.
Analizom ulja koje ostane nakon tog tretmana mogu se dokazati teški metali i drugi otrovi,
(pesticidi ili sl.) koji su se izlučili iz tijela.
Poslije shirodare ili swedane, pacijent se odmara 10 min, a zatim ide u sobu za odmor, gdje prelazi na slijedeći postupak.

4. Klistir-(BASTI) - Druga faza čišćenja

Basti su klistiri malog volumena i raznoliki po sastavu. Najmanji je 60 ml, a najveći 400 ml. Svrha bastija nije samo čišćenje, nego i apsorbiranje nekih sastojaka klistira putem debelog crijeva. Nakon pražnjenja crijeva, pacijent se tušira i napušta sobu za odmor.

5. Odstranjivanje sluzi-(NASYA)

To je postupak u kojem se sredstva za čišćenje daju kroz nos.
U samom postupku, prvo se radi masaža glave i lica, zatim slijedi inhalacija nad vrućom vodom u koju se stave eterična ulja. Poslije toga, na stolu za masažu pacijentu se radi zagrijavanje područja vrata, lica i ramena, a nakon toga dolazi puštanje kapi u nos. Taj postupak čisti sve sinuse, glavu i područje vrata od nečistoća. U velikoj mjeri lijeći polipe, a pomaže kod migrena i glavobolja.

6. Čišćenje očiju-(NETRA-TARPANA)

To je postupak koji se primjenjuje za probleme očiju.
Poznati su dobri rezultati kod upale, žarenja ili svrbeža očiju, te umornih očiju. Postupak smanjuje bore oko očiju.

7. Čišćenje glave – ( KSHIRABASTI)

Postupak sa vrlo snažnim umirujućim djelovanjem, sa efektom umirenja svijesti, i misli. Dobar kod migrena, opsesivnih misli, slabe koncentracije.
Spomenut ću još dva postupka koje primjenjuje pancha-karma u Indiji a imaju izrazito dobre efekte. Kod nas se vrlo rijetko koriste (samo na zahtjev pacijenta) jer su pre naporni, ili neugodni za ljude na zapadu.

To su; Povraćanje-(Vamana)-odlični rezultati kod astme i kroničnog bronhitisa
Puštanje krvi-(Rakta-Mokšana)- daje izvanredne rezultate kod kroničnih kožnih bolesti. Provodi se obavezno pod nadzorom liječnika.

Za cijelo vrijeme tretmana, obavezni su tišina i mir. Komunikacija sa pacijentom svodi se na objašnjenja prije svakog postupka, da bi znao što slijedi. Sve masaže i tretman dubokog opuštanja, teku u potpunoj tišini, a strogi je princip da sa ženskim posjetiteljima rade izričito ženski terapeuti, a sa muškima, muški. To je potrebno da bi se uklonila erotska komponenta iz masaža, te da bi se gost mogao savršeno opustiti.
Pošto se utjecaju hrane na tijelo i psihu u ayurvedi daje izuzetno značenje, cijelo vrijeme tretmana pacijent je na posebnoj dijeti, koja se može razlikovati od dana do dana, zavisno na kojem dijelu kure se pacijent nalazi. Kod odlaska kući, pacijent dobiva upute kako lagano i postepeno priječi na normalnu ishranu.
Najbolji efekti postižu se primjenom kompletnog petostrukog čišćenja, ali moguće je izvoditi i pojedinačno masaže ili druge dijelove tog postupka.

Eliksir mladosti

GOTU KOLA (Cantella asiatica)
Stara narodna poslovica Sinhaleza kaže: “2 lista gotu kole dnevno, držat će starost podalje” (Two leaves a day will keep old age away). Radi se o vrsti puzavice koja je stoljećima poznata u tradicionalnoj medicini kao uspješno sredstvo za stimuliranje mozga (brain-boosting herb). Istovremeno, to je kineska ljekovita biljka koju je proslavio legendarni prirodnjak LiChing Yun. Za njega postoji vjerovanje da je upravo zbog gotu kole “proslavio” 256 rođendana”..Među domorocima Shri Lanke vjeruje se da slonovi žive dugo i dobro pamte zahvaljujući ljubavi prema gotu koli.
Ova biljka je vrlo rasprostranjena u tropskim i močvarnim područjima, uključujući dijelove Indije, Pakistana, Šri Lanke, Madagaskara i Južne Afrike, a može se naći i u istočnoj Evropi. U medicinske svrhe se koriste korijen i listovi.
Gotu Kola se koristi u slučajevima kronične venske insuficijencije, proširenih vena, manjih povreda, zacjeljivanja rana koje sporo zarastaju, manjih opekotina , kožnih čireva, ožiljaka i za otklanjanje mnogih kožnih problema i oboljenja itd. Glavni aktivni sastojci ove biljke su saponini koji dobro utiču na kolagen (materijal od koga se pravi vezivno tkivo), tako što inhibiraju njegovu proizvodnju u hiper aktivnim tkivima rana i ožiljaka. Brojne studije pokazuju da je ekstrakt Gotu Kole vrlo efikasan u liječenju inficiranih rana (ukoliko nisu stigle do kostiju). Ova biljka sadrži nekoliko glikozida koji imaju antiinflamatorno i zacjeljujuće djelovanje. Gotu kola odlično djeluje na razne stadije razvoja tkiva, uključujući keratinizaciju (proces obnavljanja kože nakon čireva i upala). Azijatikozidi stimuliraju formiranje lipida i proteina koji su neophodni za zdravu kožu. Zbog svojih aktivnih konstituenti gotu kola ima značajne rezultate u zacjeljivanju rana, regeneraciji vezivnog tkiva, krvnih i limfnih sudova i mukoznih membrana.
Koristi se kod mnogih sistemskih bolesti, kao što su poremećaji živčanog sistema, srčana oboljenja, visok krvni pritisak, reumatizam, groznica itd. Također se koristi pri zadržavanju vode, promuklosti i bronhitisu.
Ova biljka ima reputaciju i kao odličan stimulans mentalnih aktivnosti. To je biljka od vitalnog značaja i u tradicionalnoj indijskoj medicini uspješno se koristi da ojača bijelu i sivu moždanu masu. Stimulira učenje, pamćenje i mentalnu svježinu, ublažava uznemirenost i u većim dozama djeluju kao sedativ.
Napomena: U kineskoj medicini se zove još i “fontanom mladosti” i smatra se da produžava život. Gotu Kola se vjekovima koristi kao energetski tonik i kao vrlo jak afrodizijak.
Djelatna tvar:
Kao što se može očekivati, ova biljka sadrži triterpenoidne tvari - aziatikozide, koje imaju antistresno i anti-aksiozno djelovanje. Ako se uzme u obzir da su te tvari uključene u prijenos živčanih impulsa u kori mozga, onda je jasno da dolazi i do intenziviranja brojnih drugih funkcija
Kako djeluje:
Gotu kola izaziva brži protok krvi, bolju oksigenaciju tkiva i organa, što je zapravo vrlo slično djelovanju ginko biloba ili kombinaciji ginko i kofein, dakle stimulativno. Ali, gotu kola nema kofeina ni guaranina pa dakle ne djeluje na takav način, i ima puno širi spektar djelovanja.
Najveći dio objavljenih radova suglasan je da gotu kola djeluje tako što izaziva porast šećera u krvi, a poznato je da cijeli niz problema (umor, glavobolja, loše raspoloženje) nastaju kao posljedica hipoglikemije. Najveći zagovornik ove teze je dr. John Heineman autor “Enciklopedije lijekova protiv starenja” (Encyclopedia of Anti-Aging Remedies). Postoji još jedan važan čimbenik; gotu kola je dobar izvor vitamina B-kompleksa, a poznato je da ovi sudjeluju u mehanizmu konverzije hrane u energiju.
Vjerovanje da nema boljeg sredstva za brzo zarastanje rana, moglo bi naći svoj rezon u boljoj prokrvljenosti i povišenoj razini šećera u krvi. Domoroci Shri Lanke tvrde da ozlijeđene životinje svoje rane vidaju gotu kolom. Insuficijencija vena i varikozne vene, tretiraju se u narodnoj medicini ovom biljkom.
Tradicionalno se koristi u svrhu pročišćavanja (detoksifikacije) krvi, kao tonik (sredstvo za opće jačanje organizma, uključujući povećanje prirodnog tonusa mišića) i diuretik. Opće prihvaćeno je njeno djelovanje u liječenju bolesti kože, krvi i živčanog sistema. Gotu kola je dobra za povećanje inteligencije, pomaže u transformaciji seksualnih fluida , pomaže pravilnom toku energije između desne i lijeve strane mozga. Na Dalekom Istoku se koristi(la) protiv gube i tuberkuloze. I u homeopatiji se koristi protiv gube i TBC-a, protiv sifilisa, psorijaze, cervicitisa, vaginitisa i protiv plikova. Farmaceutske firme na Zapadu je preporučuju protiv živčanih poremećaja, reumatizma, groznice/vrućice i za spuštanje povišenog krvnog pritiska. Do neke mjere djeluje protiv umora i u tu svrhu se često kombinira sa ginsengom. U kombinaciji sa ginkom, koji poboljšava cirkulaciju (posebno u mozgu, organu za kojeg je dokazano da u ljudskom organizmu troši najviše kisika i glukoze), koristi se protiv Alzeheimerove bolesti i bolesti demencija (staračka senilnost, zaboravnost...) općenito, poboljšana cirkulacija krvi u mozgu osigurava bolji metabolizam u mozgu pa povećava njegove performanse. Povećana je mentalna energija i jasnoća, koncentracija i memorija. Djelovanjem na neurotransmitere, poboljšava se strujanje živčanih (elektrokemijskih) impulsa. Gotu kola poboljšava cirkulaciju i u mozgu i u nogama (pa nećete više imati "teške" noge, edeme, proširene vene i sl.), tj. u cijelom tijelu. U tom smislu, djeluje slično Ginku, ali ima puno širi spektar djelovanja od ginka. Gotu kola se primjenjuje kod mnogih tipova rana, da bi pospješila zacjeljenje i smanjila veličinu ožiljaka koji se formira nakon zarastanja. Gotu kola se također koristi u terapiji gripe (influence), lupusa eritematozusa, elefantijaze, raka uterusa, bolesti jetre (kao što su ciroza i žutica odn. hepatitis), atrofije mišica; dobra je za iscjeljivanje lezija oka te za pojačanje rasta kose, protiv čira na želucu i bolesti grla.
Gotu kola je bez premca u revitaliziranju živaca i stanica mozga. Također se koristi za jačanje imunološkog sustava, omogućujući tijelu bolju obranu protiv štetnih faktora koji bi inače ugrozili/narušili zdravlje. Zapaženo je i njeno djelovanje na nadbubrežne (adrenalne) žlijezde koje se sastoje iz različitih slojeva i svaki od njih (uključujući i srž tih žlijezda) luči niz hormona koji su od ogromne važnosti za sve funkcije tijela. Gotu kola jača te žlijezde i to je jedan od argumenata kojim bi mogli objasniti činjenicu da poboljšava izdržljivost i povećava energetski nivo kod onih koji je konzumiraju. Isto tako treba istaknuti da korištenje gotu kole olakšava depresivno emotivno stanje i poboljšava probavu. Gotu kola unapređuje relaksaciju i sklad, harmoniju. To što je gotu kola tonik koji jača žlijezde i djeluje psihostimulativno, ne znaci da ona sadrži kofein i srodne štetne tvari. Gotu kola nema nikakve veze sa tzv. kola-orasima (Kola-nut) jer ne sadrži nimalo kofeina ni sličnih tvari. Gotu kola se može uzimati sama za sebe ili u kombinaciji sa biljkama kao što su Uncaria tomentosa, Yucca, Sarsaparilla (Smilax off.), Ginseng (Eleutherococcus senticosus, Panax ginseng), Fo - Ti (Polygonum multiflorum), Saw Palmetto (seremoa repens - sabla), Licorice (Glychyrrhiza glabra/uralensis), Kelp (Laminaria, Macrocystis, Ascophyllum), Cayenne pepper(Capsicum annum/frutescens), također sa korijenom biljke Ashwagandha (Withania somnifera), korenom biljke Stillingia sylvatica, alfalfom, te sa već spomenutim ginkom kao i sa raznim drugim biljkama. Studente će možda najviše zanimati činjenica da gotu kola poboljšava pamćenje dok će svi pod stresom osjetiti njeno anti stresno djelovanje. Spomenimo i to da djeluje protiv kongestije te da se kod problema sa sinusima preporučuje navečer.
Uz sve to, Gotu kola spada u najjače antioksidante, te je sa tim svojstvom odlična preventiva protiv raka.
Doziranje i sporedni učinci:
Dnevno uzimamo jednu do tri kapsule. Postoji naime jača i slabija varijanta preparata od kojih ova prva u pravilu dolazi u kapsulama. Gotu kola je potpuno netoksična ali kod povećanih doza može izazvati budno stanje koje je slično jakom kofeinskom djelovanju. Gotu kola se ne preporuča trudnicama.
Za daljnje informacije: shanti@net4u.hr

ponedjeljak, srpnja 02, 2007

Panchakarma


Petostruko Čišćenje-(Panchakarma)

Ayurveda je klasična indijska medicina, stara tisuće godina, koja se još danas koristi u Indiji u skoro neizmijenjenom obliku. Prevedeno, Ayur-veda je Znanost o životu, a cilj joj je, na prvom mjestu, kako održati zdravlje i kako ga vratiti ako je narušeno." Pet čišćenja" je jedan dio ayurvede, koji se bavi uklanjanjem toksina iz tijela, i eliminacijom stresa, metodama koje dovode živčani sistem u stanje dubokog odmora.
Definicija zdravlja po ayurvedi glasi; zdrav je onaj čije su tjelesne i duševne funkcije u potpunoj ravnoteži.
Tako je to cjelovita metoda, koja polazi od toga da su stanja duha i tijela neodvojiva, i da kod liječenja ili preventive, moramo posvetiti pažnju i jednoj i drugoj strani.

U "Pet čišćenja", koriste se razni načini da bi se uklonile nečistoće.

1. Prožimanje masnoćama (SNEHANA)- prvi dio tretmana, pred-kura.
Snehana znači ulje ili masnoća. Primjenjuje se na samom početku, a ustvari je pripremanje organizma za glavni dio tretmana. Traje 3-5 dana u kojima se oralno, svakog jutra uzima tzv. ghi (posebnim metodama pročišćen maslac) koji ima svojstvo da uđe u stanice tijela i ota pa toksine. U te dane, prehrana je vrlo lagana i bez masnoća, a doručak se obavezno preskače. Pola sata nakon uzimanja ghi-a, i tijekom cijelog dana preporuča se pijenje prokuhane tople vode, i to do 2 l dnevno.

2. Odstranjivanje toksina iz probavnog sustava (VIRECHANA)- prva faza čišćenja
Nakon zadnjeg dana prožimanja masnoćama, slijedi tzv. virečana. Sada su se nečistoće koje su otopljene pijenjem ghi-a, velikim dijelom sakupile u probavnom sustavu, a virečana je postupak uklanjanja tih nečistoća Postupak je vrlo jednostavan. Nakon ustajanja uzme se točno određena količina sredstva za čišćenje (ricinus). Taj dan se obavezno preskače doručak i ručak, a za večeru se uzima peja. Broj pražnjenja crijeva kreće se od 1-12 puta, a od 3 pražnjenja na dalje smatra se zadovoljavajućim. To može prilično dehidrirati pacijenta, pa se i za taj dan preporuča pijenje vruće vode. Zatim, ako je moguće, slijedeći dan je dan odmora, a zatim počinje slijedeći postupak.
Drugi, glavni dio tretmana, u kojem se svakodnevno dobiva jedna masaža, određena prema tipu pacijenta. Masaže traju od 50-90min, a svrha im je, osim potpune opuštenosti, da tijelo prožmu uljem, da bi se otrovi topivi u uljima, što više pokrenuli i usmjerili prema izlazima iz tijela.

Masaže su slijedeće:
Lagana masaža -(Abhyanga) - Masaža cijelog tijela, uljem koje je oplemenjeno ljekovitim travama. Uravnotežuje sve tri doshe. Vodi u duboku relaksaciju.

Čvrsta masaža-(Višeš) - Nešto čvršća od prethodne, sa uljem. Njome se toksini usmjeravaju prema izlazima iz tijela.

Obnavljajuća masaža-(Udvartana) - „piling“ masaža koja skida stari, gornji sloj kože, radi se sa pastom od ulja, trava i žitarica. Reducira Kaphu, potiće cirkulaciju.

Kraljevska masaža-(Pizzichili)- „kupanje u vrućem ulju“(do 50°C), kod koje se koristi
oko 7 litara ulja. Ta je masaža kombinacija lagane masaže i tretmana znojenjem. U ulju koje ostane nakon te masaže, analizom su dokazani teški metali (živa, olovo i sl. ) koji su se izlučili iz tijela, tako da je dokazano da se tom masažom odstranjuju i ti toksini, iako vlada mišljenje da oni, kad se jednom natalože u tkivima, ne izlaze iz tijela.

Od nabrojenih masaža, dnevno se primjenjuje jedna, nakon čega slijedi:
Potpuno opuštanje-(SHIRODARA)
Tretman za umirenje živčanog sistema, vrlo djelotvoran kod uklanjanja stresa, nesanice, migrena, glavobolja, psihoza. Ima jako pozitivan utjecaj na žlijezde sa unutarnjim izlučivanjem.
Postupak: tanki mlaz ulja određene temperature teče na ćelo, vođen rukom terapeuta.

Umjesto ovog postupka, zavisno od potreba pacijenta, može se provesti:
3. Eliminacija toksina toplinom-(SWEDANA)
Pod tim imenom misli se na postupke, kod kojih se primjenom povišene temperature određenih medija izaziva znojenje pacijenta. Swedana može biti potaknuta parom biljnih mješavina, toplim zrakom, ili se znojenje izaziva zagrijanim uljem. Svrha joj je da povišenom temperaturom pomogne tijelu da se što prije i što lakše oslobodi od toksina.
Jedan od najboljih i najefikasnijih načina swedane je, gore spomenuta kraljevska masaža.
Analizom ulja koje ostane nakon tog tretmana mogu se dokazati teški metali i drugi otrovi,
(pesticidi ili sl.) koji su se izlučili iz tijela.
Poslije shirodare ili swedane, pacijent se odmara 10 min, a zatim ide u sobu za odmor, gdje prelazi na slijedeći postupak.

4. Klistir-(BASTI) - Druga faza čišćenja
Basti su klistiri malog volumena i raznoliki po sastavu. Najmanji je 60 ml, a najveći 400 ml. Svrha bastija nije samo čišćenje, nego i apsorbiranje nekih sastojaka klistira putem debelog crijeva. Nakon pražnjenja crijeva, pacijent se tušira i napušta sobu za odmor.

5. Odstranjivanje sluzi-(NASYA)
To je postupak u kojem se sredstva za čišćenje daju kroz nos.
U samom postupku, prvo se radi masaža glave i lica, zatim slijedi inhalacija nad vrućom vodom u koju se stave eterična ulja. Poslije toga, na stolu za masažu pacijentu se radi zagrijavanje područja vrata, lica i ramena, a nakon toga dolazi puštanje kapi u nos. Taj postupak čisti sve sinuse, glavu i područje vrata od nečistoća. U velikoj mjeri lijeći polipe, a pomaže kod migrena i glavobolja.

6. Čišćenje očiju-(NETRA-TARPANA)
To je postupak koji se primjenjuje za probleme očiju.
Poznati su dobri rezultati kod upale, žarenja ili svrbeža očiju, te umornih očiju. Postupak smanjuje bore oko očiju.

7. Čišćenje glave – ( KSHIRABASTI)
Postupak sa vrlo snažnim umirujućim djelovanjem, sa efektom umirenja svijesti, i misli. Dobar kod migrena, opsesivnih misli, slabe koncentracije.
Spomenut ću još dva postupka koje primjenjuje pancha-karma u Indiji a imaju izrazito dobre efekte. Kod nas se vrlo rijetko koriste (samo na zahtjev pacijenta) jer su pre naporni, ili neugodni za ljude na zapadu.

To su; Povraćanje-(Vamana)-odlični rezultati kod astme i kroničnog bronhitisa
Puštanje krvi-(Rakta-Mokšana)- daje izvanredne rezultate kod kroničnih kožnih bolesti. Provodi se obavezno pod nadzorom liječnika.
Za cijelo vrijeme tretmana, obavezni su tišina i mir. Komunikacija sa pacijentom svodi se na objašnjenja prije svakog postupka, da bi znao što slijedi. Sve masaže i tretman dubokog opuštanja, teku u potpunoj tišini, a strogi je princip da sa ženskim posjetiteljima rade izričito ženski terapeuti, a sa muškima, muški. To je potrebno da bi se uklonila erotska komponenta iz masaža, te da bi se gost mogao savršeno opustiti.

Pošto se utjecaju hrane na tijelo i psihu u ayurvedi daje izuzetno značenje, cijelo vrijeme tretmana pacijent je na posebnoj dijeti, koja se može razlikovati od dana do dana, zavisno na kojem dijelu kure se pacijent nalazi. Kod odlaska kući, pacijent dobiva upute kako lagano i postepeno priječi na normalnu ishranu.
Najbolji efekti postižu se primjenom kompletnog petostrukog čišćenja, ali moguće je izvoditi i pojedinačno masaže ili druge dijelove tog postupka.

Ayurveda i Panchakarma


Ayurveda i Panchakarma

Kad bi u Indiji pitali nekog znalca, od kada postoji znanje o Ayurvedi, on bi sasvim sigurno odgovorio - oduvijek.
Za Vede se kaže da su nepromjenljivo znanje strukturirano u ljudskoj svijesti. Nepromjenljivo znači, da su Vede čista istina, a istina nije podložna promjeni, ni izmjenama, jer je istina za sva vremena ista. Prvi pisani dokumenti o Ayurvedi datiraju od prije 5000 godina. Ayurveda znači, znanje o životu. Sama riječ se sastoji iz dvije riječi: Ayu, što u prijevodu sa sanskrta znači život, i Veda, što znači znanje.
No, ne radi se o bilo kakvom znanju o životu, već o znanju o svim aspektima ljudskog života, u svim njegovim izražajima; intelekt, osobnost, emocije, fiziologiji, pa se proteže na obitelj, društvo, prirodnu sredinu, navike, ponašanje i još šire. Najkraća definicija zdravlja prema Ayurvedi je ova: “kad su sve tjelesne, mentalne i duhovne funkcije u ravnoteži, čovjek se može nazvati zdravim.” Iz toga proizlazi stav Ayurvede, da kod liječenja ne možemo 'izolirati' jedan čovjekov dio, i tretirati ga kao poseban. Cjelina ostaje uvijek cjelina. Ako nas boli glava, pati čitavo tijelo. Znači, moramo naći uzrok glavobolji i vratiti narušenu ravnotežu, da bi patnja prestala. S tim principom dolazimo do glavne razlike pristupa zdravlju ayurvedskom metodom, i načinu moderne medicine. U Ayurvedi, bolest je samo simptom neravnoteže cjeline života. Moderna medicina se bavi prvenstveno bolešću, Ajurveda - zdravljem. U Ayurvedi je prevencija protiv bolesti na prvom mjestu, kod moderne medicine, skoro da je i nema. Naglasak u suvremenoj medicini je na tehnološki sve savršenijim, visoko sofisticiranim dijagnostičkim postupcima i liječenju bolesnika. Povlačenje simptoma, smatra se izlječenjem. I, čovjek se osjeća bolje, vraća se u radnu i životnu sredinu u kojoj se i razbolio, bez da je naučio išta o uzrocima nastanka svoje bolesti. Tako se vraća i istim životnim navikama koje su pomogle da bolest nastane. To je razlog što su recidivi u modernoj medicini tako česti i što postoji toliko mnogo kroničnih bolesti. Bolesti (simptomi) se u stvarnosti samo potiskuju, pa nakon kratkog vremena izbijaju ponovo. U Ayurvedi, naglasak je na prevenciji, na aktivnom stvaranju dobrog zdravlja. Ajurveda nastoji da uskladi život čovjeka sa zakonima prirode, pomažući mu da razumije da je dio cjeline. Sljedeći ayurvedsku dnevnu rutinu, mi ne samo da svjesno gradimo i održavamo dobro zdravlje, već i harmoniziramo naš odnos sa sredinom u kojoj živimo. A to znači da je i povratan utjecaj sredine na nas maksimalno povoljan. Što to znači? Vrlo jednostavno, svaka naša akcija, svaka misao, svaki zalogaj, svaka radnja, ima pozitivan ili negativan utjecaj na naše zdravlje, i okolinu. Ako se trudimo da živimo u skladu sa prirodnim zakonima, umjesto da se borimo protiv njih, mi stvaramo osnovu dobrog zdravlja. Svako kršenje, to jest povređivanje prirode i njenih zakona, gura nas u bolest.
U Ayurvedi postoji ayurvedska dnevna rutina, koja nas uči kako da živimo u skladu sa ritmovima prirode. Dijagnostika i metode liječenja u Ayurvedi, potpuno su neagresivne. Svaka agresivna metoda stvara stres, a stres vodi u bolest. Kod liječenja bolesti, koriste se metode i sredstva koja ne izazivaju loše popratne pojave. U Europi, već 25 godina vrlo uspješno rade ayurvedski centri koji prakticiraju metodu čišćenja stresa i toksina, zvanu Panchakarma. Dobro znamo koliko štete mogu nanijeti stres i zatrovanost organizma toksinima. Panchakarma spada među najefikasnije metode zaštite protiv bolesti, a kod narušenog zdravlja, često je u stanju vratiti ravnotežu. Kako toksini dospiju u organizam? Znate i sami, više-manje, sve na ovom svijetu je zatrovano. Zrak, voda, hrana. Znači, koliko god mi pazili, opet ćemo unijeti u sebe toksine. A upravo ti toksini i stres su uzrok ogromnog porasta oboljelih od raka i srčanih oboljenja, da ne spominjem depresije i druge psihičke smetnje. No, kad se fiziologija oslobodi toksina i stresa, raste imunitet, i sve ponovo dolazi u ravnotežu. Zdravlje se vraća. Panchakarma ima za to niz postupaka, koji su vrlo djelotvorni. Od davnina te tretmane zovu Kraljevski tretmani pomlađivanja, a na zapadu nose naziv Nježna medicina, zbog svojih neagresivnih postupaka. Prvi dio ili priprema, provodi se kod kuće a obično traje 4-5 dana. U tim danima uzimaju se oralno, prirodna sredstva koja su u stanju 'otopiti' i pokrenuti i na sebe vezati toksine koji su se fiksirali u tijelu. Poslije pripreme, dolazi se u ayurvedski centar, gdje svaki dan uživate u pažnji brižno školovanih terapeuta. U nekim je centrima strogi princip da sa ženskim klijentima rade izričito ženski terapeuti, a sa muškom klijentelom, muški. To ima svoj razlog, a taj je, da se makne eventualna erotska komponenta masaže. Jer cilj takve masaže je najdublja relaksacija. Masaže koje se rade u tim centrima, posebne su. Rade se vrlo sporo i nježno, bez pritiska, s toplim sezamovim ili maslinovim uljem, a rade je dva terapeuta istovremeno, kao u ogledalu. Što radi desni terapeut, potpuno iste pokrete radi i lijevi. To vas vodi u totalnu relaksaciju, koja oslobađa nakupljeni stres. Osim tog efekta, svrha masaža je usmjeriti pokrenute toksine prema izlazima iz tijela. Jedan dio oslobađa se dodatnim tretmanima koji izazivaju znojenje (swedana, pizzichili), a drugi dio se eliminira kroz probavni sistem. I tako 7-15 dana, praćeno biranim ayurvedskim obrocima koji ne opterećuju probavu. Nakon toga zaista se osjećate kao novi. Ali ne samo da se osjećate. Istraživanja provedena u Njemačkoj su dokazala da se fiziologija zaista po svojim reakcijama, pomladi za 10 godina! Osim toga, svaki posjetitelj takvog jednog centra, kući se vrati obogaćen za mnoga praktična znanja sa kojima kasnije lako održava zdravlje i vitalnost. To su znanja o pravilnoj dnevnoj rutini, vježbama za psiho-fizičku relaksaciju, te o pravilnoj prehrani. Sva ta znanja mogu nas sačuvati od bolesti i patnje do duboke starosti.
Od nedavno, ali već punih 10 mjeseci, u Hrvatskoj radi takav jedan centar. Naziv mu je: Prema Ayurveda centar, a nalazi se u Varaždinskim Toplicama. Osnivači su Snježana i Vladimir Maruševac, koji su znanje o ayurvedskim tretmanima sakupljali dugi niz godina radeći u najpoznatijim ayurvedskim klinikama Europe. Na Internet stranici http://www.ayurveda-prema.com/ možete naći sve što vas može zanimati o tom centru. Želim vam savršeno zdravlje, Vladimir Maruševac
Prema Ayurveda centar